Margareth-uitvaart-3

Afscheid met kinderen

Voor (klein)kinderen, broertjes, zusjes is de dood vaak iets onwerkelijks en ingrijpends, vooral als ze er voor het eerst mee te maken krijgen. Hun betrokkenheid bij het afscheid nemen van een dierbare is in mijn ogen erg belangrijk voor hun rouwproces en verdere ontwikkeling. Vanuit die gedachte zal ik kinderen zo goed en optimaal mogelijk betrekken gedurende de dagen voor het definitieve afscheid. Door hen uit te nodigen mee te denken, goed uitleg te geven over wat er gaat gebeuren en een passende rol te geven, hoop ik hen vertrouwen te geven om van daaruit een belangrijk steentje bij te dragen aan het afscheid.

Afscheid voor kinderen

Er is weinig zo verwarrend en diep ontwortelend als afscheid moeten nemen van je kind. In deze verwarrende situatie ben je als ouder waarschijnlijk vooral op zoek naar duidelijkheid, houvast en deskundigheid. Aan mij als uitvaartleider des te meer de taak goed naar ouders te luisteren en hen met zorg en aandacht te ondersteunen in alles wat er te beslissen valt rond een afscheid waar je als ouder nooit aan had willen denken.

Als je weet dat je kind zal overlijden kan het rust geven om voordat het moment daar is samen in gesprek te gaan. Zo kun je (samen) al nadenken over het afscheid dat komen gaat. Afhankelijk van de leeftijd en de wensen van je kind kan hij/zij hierbij ook worden betrokken.

Een mooi afscheid is een kostbare herinnering.